Svařování adaptérů zubů na břit je vážná svářečská operace v procesu regenerace lžic rýpadel a nakladačů. Riziko vodíkové křehkosti ve svarové oblasti je zřejmé vzhledem k velkým tloušťkám a tvrdému materiálu, stejně jako požadavkům na odolnost svaru.

Materiál na břit

Při výběru materiálu řezné hrany je důležité dosáhnout rovnováhy mezi tvrdostí a houževnatostí.

Doporučená tvrdost materiálu / Maximální doporučená tloušťka plechu:

  • 500 HB –> do 50 mm
  • 400/450 HB –> do 80 mm
  • 350 HB –> do 120 mm

Metody svařování lžic

Doporučené metody svařování pro lžíce jsou MMA, MIG/MAG, FCAW.

Srážení hran břitu

Přední hrana břitu by měla být sražena pod úhlem doporučeným pro daný adaptér. Pokud se používá kyslíkové řezání, je důležité nepřekračovat rychlosti řezání stanovené pro tuto metodu. Prvky, jako jsou ostré hrany, musí být obroušeny. Příprava materiálu – dosedací plochy břitu a adaptéru musí být hladce obroušeny. Ze svarových ploch musí být odstraněna veškerá barva, rez, tuk a nečistoty. Pokud je to možné, spoje by měly být zkoseny, aby se dosáhlo plné penetrace svaru. Vůle mezi adaptérem a břitem by měla být co nejmenší, aby se minimalizovala napětí.

Doporučení pro předehřívání

Celý adaptér a část břitu vyčnívající 75 mm od adaptéru by měly být předehřáty na nejvyšší doporučenou teplotu předehřevu uvedenou výrobcem adaptéru/břitu. Teplota by měla být měřena na opačné straně než je strana ohřívaná. Je důležité zabránit ztrátě tvrdosti břitu nepřekračováním teploty 200–250 °C. Nepředehřívejte celou délku břitu již přivařeného k lžíci. Tepelná roztažnost břitu může způsobit praskání zadních svarů.

PAMATUJTE
Abyste zajistili trvanlivost svaru a minimalizovali riziko praskání, vždy používejte doporučené metody svařování a správný předehřev adaptérů a břitů před svařováním.

Doporučení pro svařování

Používáme měkké svařovací materiály s mezí kluzu do cca 500 MPa. Takové materiály snižují náchylnost k vodíkovému praskání. Při svařování metodou MMA nebo FCAW je nutné používat elektrody se základním tavidlem s obsahem vodíku pod 5 ml/100 g kovu svaru. Pokud není možné použít předehřev, lze použít svařovací materiály typu AWS 307 nebo AWS 309. Austenitické svařovací materiály je nutné vždy používat při svařování adaptérů z manganové oceli k břitům.

Svářecí postupy

Aby se minimalizovala napětí ve svarech, je nutné svařovat adaptéry v pořadí doporučeném výrobcem. Návrhy vhodných svařovacích sekvencí pro různé typy adaptérů jsou uvedeny níže.

Adaptér typu Flush Mounted

  1. Pro nejlepší kvalitu svaru provádějte svařování v horizontální poloze.
  2. Je-li vyžadován předehřev, předehřejte před svařováním jak břit, tak adaptér.
  3. Pro spojení použijte sekvenci dle obrázku. Minimální délka jednotlivých housenek by měla být 50 mm.
  4. Přivařte adaptér v pořadí znázorněném na obrázku.
  5. Před každým průchodem znovu zkontrolujte teplotu břitu i adaptéru.
  6. Pro vyplnění drážky použijte větší počet průchodů s menším množstvím přidaného kovu.
  7. Zajistěte dobré provaření mezi adaptérem a břitem. Nedostatečné spojení může vést k praskání.
  8. Začněte svařovat ve střední části břitu a pokračujte ke koncům.
  9. Po dokončení svařování naneste na břit tepelnou izolaci pro pomalé chladnutí.

Svařování v kritických zónách

  1. Pokud je to možné, vyhněte se svařování v kritických zónách. Začínat/končit housenky ve vzdálenosti 15–25 mm od těchto zón.
  2. Je-li svařování nutné, nezačínejte ani nekončete ve kritických zónách. Nejnáchylnější k praskání jsou začátky a ukončení svaru.
  3. Povrch a špičky housenek v kritických zónách je třeba hladce obrousit.
  4. Je důležité dosáhnout plného provaření ve spoji mezi boční hranou a adaptérem, viz detail 2, obrázek 3.

Adaptér typu Bottom Strap

  1. Pro nejlepší kvalitu svaru provádějte svařování v horizontální poloze.
  2. Je-li vyžadován předehřev, předehřejte před svařováním jak břit, tak adaptér.
  3. Použijte svařovací sekvence zobrazené na obrázku 4. Minimální délka housenek by měla být 50 mm.
  4. Nejprve dokončete svařování na spodní straně hrany. Postupujte podle sekvence znázorněné na obrázku 5.
  5. Obraťte břit a dokončete zbývající svar na horní straně podle sekvence na obrázku 6.
  6. Před každým průchodem znovu kontrolujte teplotu břitu i adaptéru.
  7. Pro vyplnění drážky použijte více průchodů s menším množstvím přidaného kovu.
  8. Zajistěte dobré provaření mezi adaptérem a břitem. Nedostatečné natavení může způsobit praskání svarů.
  9. Začněte svařovat ve střední části břitu a pokračujte ke koncům. 10. Po dokončení svařování naneste na břit tepelnou izolaci pro pomalé chladnutí.

Svařování v kritických zónách

  1. Pokud je to možné, vyhněte se svařování v kritických zónách. Začněte/ukončete housenky 15–25 mm od kritických zón, viz obrázek 7, detail 1.
  2. Je-li svařování nutné, nezačínejte ani nekončete ve kritických zónách. Začátky a ukončení jsou náchylné k praskání.
  3. Povrch a špičky housenek v kritických zónách musí být hladce obroušeny.
  4. Je důležité dosáhnout plného provaření ve spoji mezi břitem a adaptérem, viz obrázek 7, detail 2.

Adaptér typu Top Strap

  1. Pro nejlepší kvalitu svaru provádějte svařování v horizontální poloze.
  2. Je-li vyžadován předehřev, předehřejte před svařováním jak břit, tak adaptér.
  3. Použijte svařovací sekvence zobrazené na obrázku 8. Minimální délka housenek by měla být 50 mm.
  4. Nejprve dokončete svařování na horní straně břitu. Postupujte podle sekvence na obrázku 9.
  5. Obraťte břit a dokončete zbývající svar na spodní straně podle sekvence na obrázku 10.
  6. Před každým průchodem znovu kontrolujte teplotu břitu i adaptéru.
  7. Pro vyplnění drážky použijte větší počet průchodů s menším množstvím přidaného kovu.
  8. Zajistěte dobré provaření mezi adaptérem a břitem. Nedostatečné natavení může způsobit praskání pod housenkou. Začněte svařovat ve střední části břitu a pokračujte ke koncům.
  9. Po dokončení svařování naneste na břit tepelnou izolaci pro pomalé chladnutí. Kritické zóny stejné jako u adaptéru typu Bottom Strap.

Vysvaření břitu do lžíce

  1. V případě potřeby použijte předehřev. Předehřejte také před vlastním spojením.
  2. Začněte svařovat uprostřed a pokračujte k volné hraně dle obrázku 11.
  3. Vyhněte se svařování uprostřed desky břitu, jak ukazuje obrázek 12.

Montážní procedury – Dva způsoby svařování břitu a adaptéru na lžíci – Výhody a nevýhody

  1. Svařování břitu na lžíci před navařením adaptérů
    1. (+) Snazší centrování rohových adaptérů vůči bočním hranám břitu.
    2. (+) Snazší manipulace v dílně.
    3. (–) Nelze předehřát celý břit kvůli teplotnímu limitu. Tepelná roztažnost břitu může způsobit praskání zadního svaru.
    4. (–) Vyšší úroveň napětí v břitu a v zadním sváru.
  2. Navaření adaptérů na břit před vysvařením břitu do lžíce
    1. (+) Celý břit lze předehřát (v peci), což zvyšuje efektivitu.
    2. (+) Ve svarech břitu a zadní hrany se akumuluje méně napětí.
    3. (–) Obtížnější centrování rohových adaptérů vůči bočním hranám břitu.
    4. (–) Složitější manipulace v dílně.

Doporučení pro svařování různých typů adaptérů

Typ adaptéruNejlepší poloha svařováníMinimální délka housenkyPředehřev před svařovánímPořadí svařování
Flush MountedHorizontální50 mmAnoDoporučené výrobcem
Bottom StrapHorizontální50 mmAnoDoporučené výrobcem
Top StrapHorizontální50 mmAnoDoporučené výrobcem